15.12.2013.

 

TREĆA NEDJELJA DOŠAŠĆA (A)

- NEDJELJA ŽUPNOG CARITASA-

Misna čitanja
Prvo čitanje: Iz 35, 1-6a.10
Otpjevni psalam: 146, 6c-10
Drugo čitanje: Jak 5, 7-10
Evanđelje: Mt 11, 2-11

 

 

Današnje starozavjetno liturgijsko čitanje, kao i ono prošle i pretprošle nedjelje, uzeto je iz prvog dijela knjige proroka Izaije. Autor odlomaka koje čitamo ovih nedjelja rođen je oko 760. g. pr. Kr. Veliki je pjesnik hebrejske klasike. Jezik mu je stilistički dotjeran. Voli kratkoću izražavanja i obiluje snažnim izvornim slikama koje iz prve osvajaju čitatelja.

Prve nedjelje Došašća čuli smo njegovu poemu o miru: „mačeve će prekovati u plugove, a koplja u srpove.“ Mesijanska poema, tj. pjesma o spasitelju, o Kralju pravde i mira bila jena redu prošle nedjelje. Današnji odlomak možemo slobodno nazvati Izaijinom odom radosti, jer navješćuje najveću radost, skori dolazak Mesije, koji će čovjeku donijeti radost oslobođenja. Prorok Izaija je hrabrio prognane Izraelce i naviještao im radost oslobođenja. U današnjem evanđelju na pitanje Ivanovih poslanika: „Jesi li ti Onaj koji treba doći ili drugoga da čekamo?“ Isus odgovara primjenjujući Izaijinu odu radosti na sebe, citirajući dio jedne od najljepših poema mesijanske nade koju
Izaija donosi u današnjem prvom čitanju: „Slijepi progledaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje evanđelje“. Očekujući slavlje Kristova utjelovljenja i potaknuti riječima današnjih liturgijskih čitanja mi kršćani se nadamo da će novo čovještvo kojemu je Krist svojim životom dao temelje nade nastaviti hod njegovim stopama.

Temeljni zadatak svakog kršćanina je preobrazba koju je zacrtao već Izaija – vlastita preobrazba, preobrazba povijesti i društva. Tko i unatoč teškoćama živi radosno, već je novo stvorenje: progledao je, hoda, čist je od svake gube, čuje, uskrsnuo je na novi život.

Takav je kršćanin, poput Ivana Krstitelja, Isusov preteča u današnjem svijetu i radosni navjestitelj njegova evanđelja.


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe