23.03.2014.

TREĆA KORIZMENA NEDJELJA (A)

 

Misna čitanja
Prvo čitanje: Izl 17, 3-7
Otpjevni psalam: Ps 95, 1-2.6-9
Drugo čitanje: Rim 5, 1-2.5-8
Evanđelje: Iv 4, 5-42

 


 

Za Isusa nema izgubljenog slučaja. Kao ni za Boga bezvodne pustinje gdje ne bi mogla provreti voda. Gledajući evanđelja i povijest Crkve, čini se da su ti, po ljudskim mjerilima izgubljeni slučajevi, Bogu vrlo zanimljivi: žena grešnica u farizejevoj kući, Savao pred Damaskom ili jedan sv. Augustin. Isus Samarijanki jasno kaže istinu o njoj, ali joj tu istinu ne baca u lice s prezirom i odbacivanjem. Jasno ističe i svoj stav odakle dolazi spasenje. No, njemu je puno važnije da ona shvati i prihvati dan svoga spasa, dan kad je Bog odlučio da joj se smiluje i objavi. Ne samo njoj nego po njoj cijelom onom gradu. Iako koristi tako nepogodnu osobu Isus uspijeva: „Mnogi Samarijanci iz onoga grada povjerovaše u njega zbog riječi žene koja je svjedočila: "Kazao mi je sve što sam počinila." Isus im donosi jasan stav o Bogu kome se mogu i oni klanjati u duhu i istini. Donosi im čist nauk, novu i živu vodu.

Nedavno je objavljen dokument „Isus Krist, donositelj vode žive“. Njime se katolike ponovo htjelo podsjetiti upravo na jasnoću i vrijednost Isusove poruke. Toj poruci ništa se ne može pretpostaviti. Rasti u vjeri u trojedinoga Boga da bi se zaista postalo istinski klanjatelj onoga što poznaješ. Kršćanin, katolik ne treba se bojati niti razgovora s novovjekim samarijancima, ali ni razgovora na Isusov način – ne bacajući drugima istinu u lice, nego ju svjedočeći. No, to možemo tek kada smo sami napojeni tom vodom živom, u Duhu i Istini.

Sama korizma je vrijeme kada svi, sestre i braćo, možemo još više crpsti vodu živu iz izvora Spasenja, koji je sam Isus Krist. Stoga želim da se ove korizme napajate u Duhu i Istini, tražeći korizmu u kojoj ćete rasti kao ljudi i kao kršćani, znajući da je svaki vaš pad, neuspjeh ili nesavršenost samo još jedna prilika da baš tu pronađete Boga i njegovo milosrđe.


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe