08. ožujka 2015.

TREĆA KORIZMENA NEDJELJA (B)

Misna čitanja

 

 

Poruka Božje riječi, upućene u sredini korizmenog vremena, nastavlja nas uvoditi u pashalno otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista. Najprije smo, u prvom čitanju, suočeni s temeljnom porukom Sinajskog saveza, tj. s objavom Deset Božjih zapovijedi – kõdom svake univerzalne etike. No, u ozračju današnjeg gubitka smisla za Boga, važno je istaknuti da jezgru te poruke tvori proglas: Ja sam Gospodin Bog tvoj! Bez izričitog priznanja Božjeg gospodstva, njegove slave i veličanstva, sve ostalo postaje predmet osporavanja i neslaganja.

Današnja nedjelja predstavlja Isusa kao hram novog bogoštovlja. Na povijesno – spasenjskoj pozadini saveza na Sinaju događa se Isusov ulazak u jeruzalemski hram pred blagdan Pashe. Upada u oči činjenica da Isus hram naziva kućom Oca svojega, što je nečuvena bogohulnost u ušima njegovih slušatelja. Isus kao čovjek postaje istinsko mjesto objave i očitovanja Božje nazočnosti među ljudima. Isus je novi Hram u kojem nema mjesta starozavjetnoj praksi žrtvovanja životinja i ubiranja novca za potrebe održavanja hrama i kulta. Isus kao novi Hram, kao zdanje sazidano na vršenju volje Očeve, uključuje i žrtvu i žrtvovanje.

Jezgra današnje evanđeoske poruke jest u sljedećem: činjenica da se Isus nije povjeravao ljudima oko sebe, potvrđuje istinu – Isus je kao pravi Bog pronicao srca ljudi i znao je što se u njima krije. Pred Isusom se nije moguće sakriti ili pretvarati, pa čak i onda kada se čine velika pokornička djela. Ono što ostaje nevidljivo, a što vidi samo Bog, to je čovjekova nutrina. U našoj korizmi želimo pomiriti i uskladiti vanjštinu i nutrinu, želimo činiti pokornička djela ne iz puke navike, već iz obraćenog srca… samo tako naša će korizma biti uspješna i Bogu draga.


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe