10.11.2013.

TRIDESET I DRUGA NEDJELJA
KROZ GODINU (C)


Misna čitanja
Prvo čitanje: 2Mak 7, 1-2.9-14
Otpjevni psalam: 17, 1.5-6.8b.15
Drugo čitanje: 2Sol 2, 16 – 3, 5
Evanđelje: Lk 20, 27-38

 

 

Za mnoge naše suvremenike smrt je tabu – tema. Ona se najčešće događa daleko od očiju onih koji su još mladi i
zdravi i koji su s obje noge u životu, jer najveći broj ljudi umire po bolnicama i staračkim domovima. Činjenica koja proizlazi iz ljudskog iskustva je i ta da ono što se ne doživljava iz neposredne blizine, o tome se tada niti ne priča niti ne govori. Danas je moderno naglašavati da je vrijedan život samo onaj promatran iz perspektive mladosti i zdravlja, a kao da se vješto zaobilazi njegova prolaznost. Slobodno možemo reći da smrt pomalo postaje pitanje svih pitanja…

Današnji evanđeoski odlomak upravo donosi razradu teme o uskrsnuću mrtvih. Isusu nametnuta rasprava od strane saduceja govori nam da to nije problem od jučer, već oduvijek. Saduceji nisu vjerovali u uskrsnuće mrtvih. Za njih ta činjenica nije ništa drugo nego povratak u ovaj život i njegov nastavak, što oni u ovom konkretnom slučaju (sedmero braće koji su umirali jedan nakon drugoga, a žena ni s jednim nije imala potomstva – Lk 20, 29-31) smatraju nemogućim. Za Isusa uskrsnuće je puno više, to je posve nova stvarnost, stvarnost drugog svijeta po kojoj čovjek postaje sličan anđelima i izuzima se od svih zakonitosti ovoga zemaljskog života.
Isus želi reći da svi koji vjeruju u Boga u kojeg su vjerovali i naši praoci Abraham, Izak i Jakov, vjeruju u živoga Boga koji se objavio u povijesti. Oni nisu djeca smrti, već djeca uskrsnuća, jer žive u njemu. Bog života najbolje je čovjeku došao u susret u osobi Isusa iz Nazareta – u njegovu djelovanju u Božje ime u korist čovjekova života.

Ja sam uskrsnuće i život: Tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. (Iv 11,25) Neka nas u ovome tjednu prati
ova misao: Ne možeš odabrati kad ćeš se roditi, niti kad ćeš umrijeti, ali možeš odabrati kako ćeš živjeti! (Tracy Frain u filmu Uvijek ljubav).


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe