03.11.2013.

TRIDESET I PRVA NEDJELJA
KROZ GODINU (C)Misna čitanja
Prvo čitanje: Mudr 11, 22 – 12, 2
Otpjevni psalam: 145, 1-2.8-11.13cd-14
Drugo čitanje: 2Sol 1, 11 – 2, 2
Evanđelje: Lk 19, 1-10

 

 

U današnjem evanđeoskom odlomku susrećemo jerihonskoga nadcarinika i bogataša Zakeja. Biblijski tekst nas izvješćuje da je Zakej bio vrlo niska stasa tako da si vrlo lako možemo stvoriti sliku o tome čovjeku. Od te pojedinosti možemo započeti razmišljanje o cijelome evanđeoskom odlomku koji opisuje susret Isusa sa Zakejem.
Poput mnogih niskih muškaraca tako je i niski Zakej nastojao kompenzirati svoj niski stas stalnim dokazivanjem svoje moći, ponajprije financijske, a i političke moći, jer je bio nadcarinik. Potpuno se poistovjetio sa svojim bogatstvom. Ono mu je omogućivalo zaštitu, strahopoštovanje i dostojanstvo u društvu. Mogli bismo reći da je njegov niski stas postao njegova zla kob: ona ga je gurala u visine, u visine moći i samodokazivanja novcem i bogatstvom. Činjenica da je poželio vidjeti Isusa svjedoči o njegovu nutarnjem nezadovoljstvu, o osjećaju da moć i bogatstvo, kao i vlastiti rad, ne mogu pružiti istinsko dostojanstvo. Penje se na smokvu i promatra. Dobro nam poznati Kristov pogled na Zakeja donosi preokret: „Kad Isus dođe na to mjesto, pogleda gore i reče mu: 'Zakeju, žurno siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući'.“ Isus pokazuje Zakeju put istinskoga dostojanstva, istinske veličine, a ono se ostvaruje u tri osnovna koraka.

Prvo, potrebno je sići, i to žurno sići s pogrješnih „smokava“, napustiti pogrješna traženja veličine u bogatstvu, u moći, napustiti iluziju da se ono bitno u životu postiže onim što sami proizvodimo i stvaramo.
Drugo, istinska veličina krije se u sposobnosti primanja Božjega dara, u dopuštanju da Bog postane našim gostom, da uđe u naš dom, da nas daruje svojom prisutnošću. I treće, Zakeju je Kristova prisutnost u njegovoj kući otvorila oči da je Bog također gostoprimatelj, primatelj svih ljudi, a napose grješnika. Tako, gledajući – njegov niski stas postaje simbolom Božje poniznosti.

Zakej odlučuje promijeniti svoj život. A što je s tvojim životom?


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe