19.01.2014.

DRUGA NEDJELJA KROZ GODINU (A)

- NEDJELJA ŽUPNOG CARITASA -

 

Misna čitanja
Prvo čitanje: Iz 49, 3.5-6
Otpjevni psalam: 40, 2.4.7-10
Drugo čitanje: 1Kor 1, 1-3
Evanđelje: Iv 1, 29-34


 

Nakon što nas je kroz gotovo cijelo došašće pratio lik Ivana Krstitelja, pomalo nas možda začuđuje da je Crkva u drugoj nedjelji kroz godinu ponovno izabrala evanđeoski tekst o Ivanu Krstitelju. Pitamo se zašto sada opet treba razmišljati o Ivanu Krstitelju, kada on zapravo pripada adventskome iščekivanju, koje se ispunilo u slavljenju božićnih blagdana? Na neki način već smo se umorili od Ivanovih upozorenja, njegova oporoga i kruta govora. No, Crkva nam ipak s pravom stavlja na razmišljanje odlomak iz Ivanova evanđelja o svjedočanstvu Ivana Krstitelja.

Možda smo se sada, u tek započetoj crkvenoj i građanskoj godini, mislili olako riješiti svega onoga što smo slavili u došašću i u božićnim blagdanima. Kao da smo se odlučili ponovno zaodjenuti sivilom svakidašnjice, vratiti se već uhodanim navikama te „ozbiljnosti normalnoga života“. Stoga je dobro poslušati ponovno Ivana Krstitelja, koji nam poručuje da vjera u Boga nikada ne prestaje s „ozbiljnošću normalnoga života“.

Ivan se predstavlja kao onaj koji ne poznaje Isusa Krista. Njegov je navještaj Božje riječi i poziv na obraćenje vođen strašću za Bogom, koju bismo mogli nazvati strast s distancom: „On prizna; ne zanijeka, nego prizna: 'Ja nisam Krist'“. To je strast koja je potpuno luda za Bogom, strast u kojoj se čovjek potpuno predaje njemu. Ali istovremeno to je strast s distancom, tj. strast koja nije fanatično umišljena da posjeduje Boga, već svjesna da još nije do kraja pronašla Boga te koja je sama potrebita obraćenja i napredovanja u što većoj spoznaji i ljubavi Boga. Takva strast pripravlja put Kristu. Ona krsti samo vodom, iščekujući istinsko krštenje Duhom. Sada postaje jasno zašto je danas teško govoriti o Isusu Kristu. Današnji čovjek nema više čvrste i odlučne strasti ni za čim, a kamoli strasti za Bogom, koja još ne poznaje Isusa Krista.

Čuvši Ivana, Glas, dvojica učenika iz evanđelja odlučuju se krenuti za Isusom. No, kakav je današnji kršćanski glas o Riječi? Postanimo danas drugačiji glas, Ivanov glas, u kojem će odjekivati Riječ. Pođimo za Isusom…

 

                                                                                   vlč. Matija Pavlaković, upr. župe