16.03.2014.


DRUGA KORIZMENA NEDJELJA (A)

- NEDJELJA ŽUPNOG CARITASA -

 

Misna čitanja
Prvo čitanje: Post 12, 1-4a
Otpjevni psalam: Ps 33, 4-5.18-20.22
Drugo čitanje: 2Tim 1, 8b-10
Evanđelje: Mt 17, 1-9

 

 


Sveto brdo Tabor često se spominje u Svetom pismu Starog zavjeta kao slika snage i moći. Posebnost tog svetog brda otkriva nam evanđelist Matej u čudesnom Isusovom Preobraženju. Isus svojim Preobraženjem trojici svojih učenika otkriva predokus svoje slave. Bilo je to viđenje u kojem su trojica apostola gledali zapanjeni slavu i kraljevsko veličanstvo. Doživjeti onu milost koju je primila privilegirana trojka: Petar, Jakov i Ivan mogu i danas po snazi Duha Svetoga svi Isusovi učenici. Da bi se to dogodilo i nama, važno je poći za Isusom i prepustiti se njegovom vodstvu.

Korizmeni hod idealna je prilika da kroz započetu 40 dnevnu pripravu što nam nudi Majka Crkva: post, molitvu i djela milosrđa, doživimo vlastitu teofaniju - bogoobjavljenje već za ovaj Uskrs. Bog Otac napose pred nas kršćane stavlja samo jedan imperativ: „Slušajte ga!“. Slušati Ljubljenog Sina Božjega za neke je jednostavno, a za neke kamen spoticanja. Slušati i poslušati Isusa u svom vjerničkom životu znači da smo svjesni kako smo pozvani u tu slavu.

Kao braća i sestre u Kristu trebamo se posebno radovati što su u preobraženje svoga života na poseban način pozvani katekumeni - odrasli kandidati Crkve koji u vazmene blagdane iščekuju taj dar neba, primaju sakramente kršćanske inicijacije. Preobraženje je već na djelu u ljepoti i dubini slavlja koje Crkva daruje katekumenima i u kojima Crkva obnavlja svoju krsnu vjernost svome preobraženome Zaručniku – Kristu. Molimo za ovogodišnje katekumene, ali i za vlastito preobraženje da po Isusu sve postane svjetlo!

vlč. Matija Pavlaković, upr. župe