18. siječnja 2015.

 

DRUGA NEDJELJA KROZ GODINU (B)
- Nedjelja župnog Caritasa -Biblijski likovi ne govore samo o prošlom vremenu i prošlim događajima. Oni u sebi utjelovljuju nešto što ima trajnu vrijednost. Oni ponajprije govore o općoj upućenosti čovjeka na Boga i obrnuto. Današnje evanđelje te sva ovonedjeljna biblijska čitanja upućuju nas na taj odnos čovjeka i Boga, upućuju nas na potrebu da budemo s Bogom, kao što je to prikazano u liku Samuela u hramu ili susreta dvojice Ivanovih učenika s Isusom.

Današnja nedjelja upućuje nas na temu Božjeg poziva čovjeku te vjeru koja od nas traži nasljedovanje. Upravo, činjenicu što znači vjerovati, najbolje nam pokazuje susret dvojice Ivanovih učenika s Isusom. Isus ih poziva Dođite i vidite! (Iv 1,39). Trebamo slijediti Isusa – a to bi značilo ponajprije biti spreman dijeliti s njim i prostor i vrijeme života, slušati i prihvaćati njegovo učenje, iz blizine ga promatrati i polako urastati u tajnu njegove osobe i poslanja, uz istodobnu spremnost nastaviti to poslanje u vlastitom životu.

Jednom riječju – slijediti Isusa znači dijeliti njegovu sudbinu. Svako od nas barem je jednom u životu doživio nešto slično kao Ivanovi učenici u susretu s Isusom. Često osjećamo u srcu neki čudan poticaj koji nam nije do kraja jasan, ali ga se ne možemo lako riješiti. Ako imamo spremnost i odvažnost mladog Samuela i Ivanovih učenika, onda ćemo i mi uvijek naći nekoga tko će nam pomoći da taj poticaj shvatimo i ostvarimo. U prihvaćanju vjere i posljedica koje ona nosi sa sobom nije toliko važan razum koji sve odmah shvaća, već srce koje spremno prihvaća.

Isusova riječ Dođite i vidite! podrazumijeva čovjekovu odluku poslije koje se sve šire otvaraju vrata spoznaje. On će sve jasnije nalaziti i sve dublje spoznavati ono za čim u srcu čezne. Tražite Isusa, jer tko traži taj i nalazi…


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe

 

Danas, 18. siječnja 2015. godine započinje Molitvena osmina za jedinstvo kršćana koja ove godine za središnju temu ima riječi iz Evanđelja po Ivanu: „Daj mi piti!“ (Iv 4,7). Odabrana tema uključuje cijeli opis susreta Isusa i Samarijanke na Jakovljevom zdencu. Baš kao i svake godine, tako i ove, kršćani su na poseban način pozvani moliti za jedinstvo svih kršćana.

Plakat Molitvene osmine za jedinstvo kršćana možete pogledati ovdje.