01. ožujak 2015.

DRUGA KORIZMENA NEDJELJA (B)

 

Misna čitanja

 

 

Živimo u vremenu obilježenom tranzicijskim događanjima i trudimo se biti što pravedniji, što bolji, živeći našu svakodnevnicu. Današnja svetopisamska čitanja nude nam temu preobrazbe ili preobraženja. Preobrazba je trajni proces i dinamika utkana u kod svekolikog događanja. Uvijek niže razine stvarnosti prelaze prema višima. Sve neživo teži prema živome, a sve živo svoj vrhunac nalazi u ljudskom obliku života.

Ulomak iz Evanđelja, koji nam je danas ponuđen na razmišljanje, otkriva nam konačnicu svih ljudskih prijelaza ili preobrazba. Na neki način anticipira nam preobrazbu ljudskog života, definitivni Uskrs u kojem će biti ostvarene sve naše želje i težnje u hodu prema božanskoj razini postojanja.Trojica Isusovih učenika našli su se pred Isusom kakvoga nikada prije nisu vidjeli. Prožeo ga je božanski sjaj te su ga otkrili u njegovu dioništvu na božanskom životu. Željeli su zadržati taj trenutak za sebe i na neki način bilo im je potrebno to iskustvo da bi ostali na putu preobrazbe koju je Isus od njih zahtijevao.

Iskustvo božanskog sjaja ostaje nedorečeno bez božanskog glasa, bez Božje riječi: Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga! Riječ je to koja otkriva i poziva. Točnije, dok otkriva tko je Isus Krist, u isto vrijeme i poziva na preobražavanje stvarnosti kako bi svoju puninu našla u Bogu.

Danas slušati Isusa u mnoštvu glasova i ponuda koje nas okružuju, nipošto nije lako. Božji glas koji nas zove na razumijevanje, na solidarnost, na zauzetost za drugoga, prigušen je zovom javnosti na konkurenciju, na užitak, vlastite interese, dobitak, zaradu pod svaku cijenu. Rastom u Bogu, dinamikom preobraženja koju Bog nudi, čovjek je sposoban uspeti se i na brdo Preobraženja i na Maslinsku goru svoga ostvarenja. Bez takve preobrazbe, bez korizmenoga hoda, svi ljudski napori oko tranzicije ostaju polovični. Preobrazbom po Božjoj volji zajamčena nam je budućnost koju ćemo trajno zadržati.


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe