Nedjelja, 29. rujna 2013.

26. NEDJELJA KROZ GODINU (C)

Misna čitanja
Prvo čitanje: Am 6, 1a.4-7
Otpjevni psalam: 146, 6c-10
Drugo čitanje: 1Tim 6, 11-16
Evanđelje: Lk 16, 19-31

Šesnaesto poglavlje Evanđelja sveti Luka počinje jednom Isusovom pričom, onom o nepoštenom upravitelju, a završava drugom, onom o bogatašu i Lazaru. Uzeta sama za sebe, priča o bogatašu i Lazaru lako bi se mogla shvatiti kao Isusovo stajanje na stranu siromašnih i odbacivanje bogatih. Kontekst u kojem je smještena, međutim, govori nešto drugo. Unatoč širokom uvjerenju da je Isus privilegirao siromašne i da se posebno obraćao društveno rubnim i odbačenim ljudima, novozavjetni tekstovi govore drukčije. Isusa ne opisuju kao proroka zauzeta za siromašne, već prijatelja grješnika i carinika!

U ovonedjeljnom evanđelju najprije nam upada u oči da je bogataš bez imena. Siromah ima ime. Lazar. Ime ima značenje. Bog mu pomaže! Dok se bogatstvo pokazuje kao zastor nad imenom, kao zavjesa privida iza koje se ne vidi tko stoji, dotle je siromaštvo imenovano. Dobiva lice. Vrlo konkretno lice siromašnog i bolesnog Lazara.
Isus ovom pričom čini nešto neobično. Priča o sudbini dvoje ljudi nakon smrti. Bio je jako suzdržan u govoru o onom što se događa nakon smrti, ali kada je riječ o bogatašima, prelazi tu granicu. Pričom. To bi valjalo razumjeti kao krajnji napor da dopre do bogataša i da im otvori oči za važnije od srebra. Ova priča je religiozna priča koja hoće slijepom čovjeku otvoriti oči za život koji je važniji od bogatstva. Isus ju je ispričao zato jer je naviještao kraljevstvo Božje bogatašima.

Ova priča ističe konačnost vremena. Nije mudro odgađati obraćenje. Cilj priče nije osuda bogataša. Naprotiv! Ona je poziv na obraćenje, na otvaranje očiju dok još ima vremena. Prispodoba o nepoštenom upravitelju završila je riječima o nemogućnosti služenja Bogu i bogatstvu. Priča o bogatašu i Lazaru pokazuje u čemu je razlika. I jedan i drugi služe: bogataš onome što ima, a vjernik Bogu. Bogatstvo, ako mu se služi, izolira, osamljuje, zasljepljuje i konačno zarobi u paklu samoće i brige za sebe samoga. Obraćenje je služenje Bogu. Služeći Bogu moguće je služiti se i svojim imanjem te stvarati odnose, prijateljstva, mrežu života.


Vrijeme nam još nije isteklo, ono je sadašnje vrijeme. Počnimo…


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe