21.09.2014.

DVADESET I PETA NEDJELJA
KROZ GODINU (A)

Misna čitanja
Prvo čitanje: Iz 55, 6-9
Otpjevni psalam: 145, 2-3.8-9.17-18
Drugo čitanje: Fil 1, 20c-24.27a
Evanđelje: Mt 20, 1-16a

 

 

Današnja nedjelja u svojoj srži predstavlja nam dvije teme – pravednost i dobrotu. Koliko li smo samo puta čuli uputu: Budi dobar! Pa opet se vjerojatno toliko puta i sami zapitamo, što znači biti dobar? Kako biti dobar?

Kada razmišljamo o dobroti u pamet nam dolazi kako ipak najprije treba biti pravedan. Je li to znači da se do dobrote stiže ponajprije ispravnim odnosom prema drugima, odnosom koji je utemeljen na zahtjevu dati svakome ono što mu pripada? Mogli bi reći da je i svetopisamskom govoru o dobroti prethodio govor o pravednosti – Božjoj i ljudskoj. Čak se kaže kako je Bog u svojoj dobroti pravedan i u svojoj pravdi dobar. Krist u evanđeoskom odlomku govori o radnicima kojima gospodar vinograda na kraju radnog dana dijeli plaću – svakome po denar. I onome tko je radio cijeli dan i onome tko je radio samo jedan sat!

Ne čini se, na prvi pogled, baš pravedno. Čini se da Isus ovom prispodobom smjera na dublje značenje jer Isusove prispodobe nikad nisu zapravo završene. Otvorene su za uvijek novo. Kako je nama ljudima koji put teško podnositi to da je nekome dobro? Isus govori o zlom oku, koje se ne može radovati s tuđeg dobra.

Korisno je na temelju ove prispodobe ispitati vlastitu savjest i upitati se kako bih ja postupio na mjestu ovog gospodara iz prispodobe? Rekao je jednom jedan čovjek: Ako nam, Gospodine, budeš mjerio po našim mjerama, sam ćeš se po raju šetati! Ipak, to nas ne oslobađa obveze da činimo sve što možemo jer to više nije tek obveza pravednosti već ljubavi koja nas čini sretnima...

vlč. Matija Pavlaković, upr. župe