NEDJELJA, 07. prosinca 2014.


DRUGA NEDJELJA DOŠAŠĆA (B)

 

Misna čitanjaNema osobe koja bi htjela biti nesretna, ali mnogi nisu sretni kako bi htjeli pa čak i zaslužili biti. Stoga, na specifičan način današnju nedjelju adventa mogli bismo svesti pod nazivnik: Utjeha adventa za radost Božića.

Današnje evanđelje započinje s radošću. Čitavo evanđelje sadržano je u prvoj rečenici: Početak Evanđelja Isusa
Krista Sina Božjega. Zanimljivo je kako svih šest riječi napisano je velikim slovom… Evanđelje, prevedeno na hrvatski, znači radosna vijest. Radosna je vijest u tome da je Isus Krist, Pomazanik, od Boga poslani. On je Bog silan koji spašava, Bog nježan koji skuplja i nosi u naručju. Onaj koga se čekalo dolazi…

Bez velikih riječi i možda i drugačije nego što se očekivalo, dolazi nam Bog u susret te čini ono što se očekivalo. Zato na pitanje o vlastitom identitetu, glavni lik ovonedjeljnog evanđelja – sveti Ivan Krstitelj odgovara: slijepi vide, gluhi čuju, hromi hode, mrtvi ustaju… To je ono što naviješta glas u pustinji. Viče tamo gdje je već nestalo života, gdje je nestalo nade za radošću, a zar tu i nije najpotrebniji?. Upravo zato je tako silan i privlačan taj najveći rođeni od žene te je k njemu grnula sva judejska zemlja i svi Jeruzalemci.

Za ovu nedjelju izabrana čitanja na vrlo lijep način oslikavaju dvostruku narav vremena došašća ili adventa. Ono
je vrijeme u kome se spremamo na spomen proslavu rođenja Isusa Krista u prošlosti i ostvarenje očekivanja izabranog naroda. Ali, jednako tako, ono je vrijeme u kojem se trebamo na intenzivniji način spremati i za Kristov
dolazak u slavi. Stoga bi nam spomen na prošlost i nada u budućnost trebali biti poticaj da u sadašnjosti adventskoga vremena utješimo jedni druge darovima Duha Svetoga: mirom, ljubavlju, poštovanjem, razumijevanjem, nesebičnošću, darežljivošću… Bit će to onda najljepša priprava za proslavu radosti Božića kao i za Kristov dolazak u slavi.


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe