01.12.2013.

PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA (A)


Misna čitanja
Prvo čitanje: Iz 2, 1-5
Otpjevni psalam: 122, 1-2.4-9
Drugo čitanje: Rim 13, 11-14a
Evanđelje: Mt 24, 37-44


 

Odlomci Pavlove poslanice Rimljanima i Matejeva evanđelja odzvanjaju jasnim pozivom na budnost i daju naslutiti što bi to uopće bila budnost u ovom našem adventu koga danas započinjemo. Da ne upadnemo u napast i poziv na budnost olako pretvorimo u moraliziranje koje nema učinka i izaziva najviše dosadu, potrebno je najprije dobro razumjeti o čemu je uopće riječ. Sve se naoko čini jednostavnim. Ništa lakše nego budnost vidjeti kao čekanje
dolaska Gospodinova. Ta se lakoća, međutim, vrlo brzo pretvori u neuvjerljivu vjeru. Kako to da već nije stigao? Kako to da je poziv na budnost i blizinu dolaska izrečen davno, a dolazak tako dugo odgođen?

O smrti, kao i o dolasku Sina Čovječjega, znamo da dolaze sasvim sigurno isto kao što smo istovremeno u potpunom neznanju o trenutku njihova dolaska. Kao što smrt nije izvanjski događaj koji se tek treba dogoditi, nego stanje svakog smrtnika, tako ni budnost koja iščekuje Sina Čovječjeg nije čekanje da se dogodi događaj koji se tek treba dogoditi, nego stanje vjernika. Ljudska smrtnost i budnost kao izvorno življenje kršćanske vjere imaju mnogo zajedničkoga. Blizu su. Suprotstavljene, ali blizu. Budnost je odgovor vjere na ljudsku smrtnost. Otkriće smrtnosti, dramatično iskustvo konačnosti, temeljno je ljudsko iskustvo. Budnost je odgovor svijesti iskustvu prolaznosti. Tko je otkrio kako sve prolazi, tko je probuđen, može se, naravno, htjeti vratiti u san, zbog težine nošenja probuđene i oštre svijesti, primjerice, ali takav mirni i nevini san više nije moguć. Stoga je moguće pobjeći jedino u stanje najbliže snu, u zaborav. Zaborav je zavjetrina pred sviješću koja je izišla iz sna, otkrila smrtnost, bježi od nje i ne može natrag u san. Moguće je, naravno, na istu zatečenost smrtnošću odgovoriti budnošću koja čeka dolazak Sina Čovječjega.

Budnost je bitno obilježje novoga života u Kristu. Po budnosti se, naime, a ne po statistikama ili pripadnosti
određenoj grupi, mjeri jesmo li ili nismo već zaodjenuti Gospodinom Isusom Kristom! Sretan Vam hod budnosti kroz naš advent!

 


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe