Crkva sv. Vida  - Kašina
Crkva sv. Vida - Kašina
Petar i Pavao

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kapela sv. Vida

Kapela Sv. Vida u Kašini nalazila se u današnjem parku vatrogasnog doma Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kašina, Ivana Mažuranića 20.
Prvi put se spominje 1651. godine, a u vizitaciji iz 1693. god. piše:

„Zidana u svetištu, drugim dijelom drvena. Tu se nalaze tri oltara, toranj je drven“.

Iz vizitacije 1757. godine saznaje se više podataka: 

„Zidana, svetište i sakristija na svod, lađa također na svod, popođena rezanim kamenom, pokrivena šindrom. Oltari kao u vizitaciji od 1746.godine. Tornjić i predvorje poduprti su zidanim stupovima. U tornjiću je obješeno zvono. Propovjedaonica je stolarske izrade“.

Najopširnije izvješće o ovoj kapeli napisao je vizitator, 20. rujna 1777. godine:

„Kapela sv. Vida Mučenika u Kašini udaljena je 40 medija od župne crkve. Zidana je iz temelja, na svod, nanovo popođena. Tornjić je dobar, drven, s jednim zvonom. Veliki oltar je stolarsko i kiparsko djelo, oslikan i pozlaćen.
Na strani poslanice je žrtvenik svetog Bartola, slične izrade. Na strani evanđelja je oltar sv. Ane sličan pređašnjima. Na svakom oltaru je slika rađena na platnu. Uz crkvu je prema jugu sakristija, na svod; krov prokišnjava. Izvan crkve postoji i četvrti oltar sa slikom sv. Vida na platnu na kojemu se služi misa u prigodnim recitalima. Propovjedaonica je prijenosna“.

***
Nažalost, kako je Kašinski kraj seizmički trusno područje, 9. studenog 1880. godine zadesio ga je vrlo snažan potres u kojem je stradalo čitavo područje Medvednice, a posebno Zagreb.
U tom potresu ruševno je stradala kapelica Sv. Vida koja nakon toga nije obnavljana.
U Spomenici Župe iz tog vremena zapisano je:

„ Potres koji je trajao 20 hipova, kapelicu Sv. Vida, tik do škole, pretvorio je u ruševinu“.

Kao trajni spomen iz kapelice sačuvana je slika Sv. Vida koja se danas nalazi na sjevernom zidu župne crkve.

 

IZVOR:
Ivan Klaić: „Po kašinskom i vugrovečkom kraju“ 2002. god.

 

Zašto ga koristimo?


ODAVNO je uspostavljena činjenica da čitača ometa razumljivi tekst dok gleda raspored elemenata na stranici. Smisao korištenja Lorem Ipsum-a jest u tome što umjesto 'sadržaj ovjde, sadržaj ovjde' imamo normalni raspored slova i riječi, pa čitač ima dojam da gleda tekst na razumljivom jeziku. Mnogi programi za stolno izdavaštvo i uređivanje web stranica danas koriste

NASLOV2