Petar i Pavao

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kapela BDM Kraljice mira Blaguša

Ispod sela Glavnica Gornja, a pri ulazu u selo Blaguša smještena je spomenuta kapela. Na mjestu sadašnje kapele prvotno je bio izgrađen križ krajputaš, a početkom Domovinskog rata mještani sela Blaguše započinju, na svoju ruku, organizirati se i na već spomenutom mjestu graditi kapelu u znak zahvale što su im sinovi, koji su otišli sa ovih prostora na različita bojišta diljem Hrvatske, ostali neozljeđeni.


Kapela je posvećena BDM Kraljici mira upravo s ciljem molitve za mir u jeku Domovinskoga rata u Hrvatskoj. Blagoslovljena je početkom listopada 1991. godine - točno na dan kada je u ruke srpskoga agresora palo hrvatsko mjesto Lasinja u Sisačko-moslavačkoj županiji. Do kapele se dolazi asfaltiranom cestom od ulice Blaguška. Kapela je smještena tik uz blaguški potok i uz nju se prostire omaleni park sa vanjskim oltarom koji je natkriven i služi za veća okupljanja naroda, jer u kapelu stane svega sedamdesetak vjernika. Kapela je mala, prostorne površine 42,46 m2 i danas ne zadovoljava pastoralne potrebe pa se u daljnjoj budućnosti razmišlja i o njenom proširenju na već postojeći park.
U kapelu se ulazi sa glavne ceste iz smjera zapad na dvoja jednokrilna hrastova ulazna vrata koja su razdijeljena velikim drvenim križem sa korpusom smještenom na pročelju kapele. Unutrašnjost kapele je stožastog oblika i sastoji se od omalenog prezbiterija i još manjeg centralnog prostora za vjernike. Unutrašnjost je temeljito obnovljena u 2014. godini kroz soboslikarske i stolarske radove.Prezbiterij se sastoji od kamenog oltara i drvenog pomičnog ambona. Iznad prezbiterija dominira slika Majke Božje Kraljice Mira te dvije fotografije Srca Isusova i Srca Marijina koje se dobro uklapaju u sām ambijent. S lijeve strane oltara, na drvenom postolju, nalazi se svetohranište od mesinga. Kapela nema sakristiju, već u sklopu prezbiterija nalazi se liturgijski ormar u kojem se čuvaju liturgijski predmeti, posuđe, knjige i crkveno ruho. U omalenom prostoru glavne lađe nalazi se harmonij te stajaći i sjedeći prostor za vjernike, osmišljen kroz drvene klupe i sklopive stolice.

Kapela posjeduje razglas, keramičke postaje križnoga puta i elektrificirano zvono koje je ugrađeno u omaleni zvonik koji je u visini svoda lađe kapele. U prostoru svoda koji omeđuje prezbiterij i glavnu lađu nalaze se, sa lijeve i desne strane, drveni kipovi Sv. Josipa i BDM. Kapela je izgrađena bez potrebnih dozvola te je u procesu legalizacija samog objekta za koju je nadležan Gradski ured za prostorno uređenje u Zagrebu.

Kapela BDM Kraljice mira

Kapelu BDM Kraljice mira u Blaguši blagoslovio je 05. listopada 1991. godine zagrebački nadbiskup i kardinal, Sluga Božji, Franjo Kuharić. Budući da je kapela nastala u vrijeme Domovinskoga rata posvećena je Majci Božjoj Kraljici Mira. Kapela ima dvoja vrata između kojih je postavljen veliki križ. Iznad oltara je velika slika Majke Božje Kraljice Mira, a s jedne i druge strane su slike Srca Isusova i Srca Marijina. Svetohranište se nalazi s lijeve strane od glavnog oltara, a u lađi su kipovi BDM i Sv. Josipa. Kapela ima jedno elektrificirano zvono napravljeno 1993. godine.


Kapela je mala, kockastog oblika sa polukružnim prezbiterijem, u nju stane cca. 70 vjernika na misnim slavljima. U kapeli se vrše bogoslužja svake (druge) subote ili nedjelje te na sve veće svetkovine i blagdane. Proštenje u Blaguši je u zadnju nedjelju mjeseca svibnja. Dužina kapele je 7,6 m, a širina: 5,58 m. Kapela ima jednu lađu, visine 4,83 m.  Zvonik je visine 9,75 m. Kapela nije spomenik kulture