Zlata s. Antoaneta Brtović-Žunec, milosrdnica

Sestra Antoaneta, Zlata, rođena je u Kašini 27. srpnja 1927. godine od oca Valenta i majke Jele r. Vuković. Osnovnu školu završila je kod kuće, a zatim je nastavila školovanje u malom sjemeništu Sestara milosrdnica u koje je stupila 1938. godine. To razdoblje života ocrtava u svom životopisu kao zlatno doba, koje je proletjelo i „za sobom ostavilo mnogo lijepih uspomena“. Pri završetku školovanja, to razdoblje sreće u sjemeništu, prekrili su oblaci tuge zbog rata i smrti oca. Gospodin ga je pozvao k sebi nakon šestomjesečne teške bolesti. Njezina vjera mladenačkih godina ostala je jaka. U svom životopisu osvrće se na taj Gospodinov pohod riječima: „Nek se vrši tvoja sveta volja!“

Antoaneta

U Družbu je primljena 5. kolovoza 1945., nakon završene klasične gimnazije, a redovničko odijelo obukla je 14. kolovoza 1946. godine, dobivši ime s. Antoaneta. Privremene zavjete položila je 15. kolovoza 1947., a doživotne 15. kolovoza 1951. godine. Nakon položenih zavjeta, dvije godine ostala je u Kući matici, radeći u radionici crkvenoga ruha. Nakon što je položila ispit iz financija zaposlila se u poduzeću „Tehnika“ kao računovođa. U listopadu 1955. upisala je Višu školu za zdravstvenog tehničara, pa je nakon završene škole započela svoje redovničko služenje kao laborantica u Domovima zdravlja, najprije u Varaždinu, a zatim na Trešnjevki u Zagrebu, pa sve do ulaska u mirovinu 1982. godine.

Nakon odlaska u mirovinu radila je u laboratoriju u Kući matici sve 2001. godine. Uz ovu dužnost imala je još jednu vrlo zanimljivu dužnost, prikazivanje filmova za zajednicu. Činila je to s velikom ljubavlju. U mirovini je također s njemačkog jezika prevodila kratke crtice iz života, primjere koji privlače i potiču na dobro.

Naša draga sestra Antoaneta, Zlata Brtović - Žunec, blago u Gospodinu, preminula je 18. studenoga 2014. godine u Kući matici, u Zagrebu.