Marica s. Vilma Petir, milosrdnica

Rođena je 26. prosinca 1925. godine u Kašini od oca Josipa i majke Dragice rođ. Maljak. Nakon završene osnovne škole 1941. godine odlazi u samostan Družbe sestara milosrdnica Svetog Vinka Paulskog. Redovničko odijelo obukla je uoči Velike Gospe 1944. godine dobivši ime sestra Vilma. Prve zavjete položila je 15. kolovoza 1945., a doživotne 15. kolovoza 1948. godine.

Odmah nakon položenih prvih redovničkih zavjeta, točnije 20. studenog 1945., s. Vilma dolazi u Sarajevo i započinje službu medicinske sestre u bolnici na Koševu koju je obavljala sve do umirovljenja 1981. godine. Također, uz rad je završila školovanje – viša medicinska sestra. U mirovinu odlazi 1981. godine. Sa svojih 80 godina imala je snage sva sjećanja i iskustvo 60-godišnjeg boravka u Sarajevu staviti na papir, te u knjizi Tragom milosrđa (2006.) ostaviti vrijedno svjedočanstvo za buduće generacije o jednom skromnom životu, do kraja posvećenom Bogu i potrebitim ljudima svoga vremena.

Zadnjih tridesetak godina koje je provela u mirovini, a po kojoj će se s. Vilma posebno pamtiti, jest lijepi ručni rad. Djela njenih ruku krase mnoge kutke u samostanima i obiteljskim kućama. S velikom radošću radila je crkveno ruho, tako da brojne oltare po crkvama širom Bosne i Hercegovine, Hrvatske, a sigurno i dalje pokrivaju oltarnici koje je ona vezla, a u sakristijskim ormarima naći će se misnice koje je ona radila.

Rano ujutro 29. listopada 2014. dogorjela je svijeća ovozemaljskog životnog hoda naše drage s. Vilme, Marije Petir. U petak, 31. listopada 2014. dan uoči svetkovine Svih svetih, na groblju sv. Josipa u Sarajevu sahranjena je s. Vilma Marija Petir, milosrdnica sv. Vinka Paulskog, članica Provincije Majke Divne Sarajevo. Obred sprovoda vodio je župnik župe Uznesenja Marijina na Stupu, vlč. Miroslav Ćavar sa vlč. Matijom Pavlakovićem, župnikom župe sv. Petra i Pavla u Kašini, rodnoj župi s. Vilme.